vineri, 20 septembrie 2019

LecturaCentral

    Din nou e toamnă... Păsările au plecat în țările calde, iar copiii au revenit la școală, dornici de cunoștințe, dornici de Carte.
    Pentru luna septembrie Biblioteca Națională a Republicii Moldova a lansat Programul Național LecturaCentral la care participă și biblioteca Zorile.
   Pe parcursul acestei luni au fost organizate mai multe activități:  Discuția -,,Carte@ altfel" la care elevii au aflat despre siteu-rile cu cărți în format electronic, a fost anunțată o săptămână de citire cu voce tare -  ,, Citim în glas".
    La sărbătoarea  55 ani de activitate a localității, am derulat istoria localității , adunată de la persoanele în etate.
     Cu copiii de la grădinița,, Stejărel" am cântat karaoke la bibliotecă.
     Pe parcursul lunii a fost creat un nou Serviciu Modern de Bibliotecă: ,, Ora poveștilor".









vineri, 28 iunie 2019

Cărți noi la Bibliotecă

       Grație  APL, Consiliului Raional Orhei și Secției Cultură , Biblioteca și-a înnoit astăzi fondul cu 70 exemplare de carte, de la Editura ,, Litera"
     Inițiativa 50+50 , anunțată de Consiliul Raional în anul 2017 a fost un colac de salvare pentru mai multe biblioteci din raion. Biblioteca publică comunală Zorile pe parcursul acestor ani a procurat peste 200 exemplare de carte pentru copii, enciclopedii, carte în ajutorul programului școlar, atît de necesare pentru utilizatorii bibliotecii
   Aduc mulțumiri tuturor instituțiilor pentru susținerea financiară și sperăm pe viitor să mai beneficiem de așa proiecte.




joi, 20 iunie 2019

TABĂRA DE VARĂ LA BIBLIOTECA PUBLICĂ ZORILE

    E arșiță cumplită... Cauți un locușor mai umbros și răcoros, să poți respira mai liber. E soare, e cald , e Vară.
   Și doar la Bibliotecă , cu o Carte în mâină poți uita de arșița de afară. În Împărăția Cărților, când ești alături de personajele îndrăjite , undeva în junglă, sau pe marginea unui râu,  uiți de timp, de toate celea. Și doar zbîrnîitul insistent al telefonului ,( o mîmică își caută copilul și aflînd că e la Bibliotecă se liniștește zicând: Bine că e la Bibliotecă și nu bate drumul prin soare), ne readuce la realitate.
   Pe parcursul a 2 săptămîni, 15 copii de diferite vîrste, au frecventat zi de zi Tabăra de Vară.  Aici picii  de la grupa pregătitoare au repetat alfabetul, am citit în glas diverse  povești, poezii, ne- am jucat în aer liber la umbra copacilor, am învățat a fotografia.  Am jucat dame, am jucat teatru,  înscenînd povestea lui I. Creangă: ,,Fata babei și  fata moșneagului,,.  pentru picii de la grădinița din localitate, Am alcătuit singuri o poveste: ,, Cum am luat-o pe Lenuța de la calculator,,.
 Am rezolvat rebusuri, Am învățat să fim mai siguri pe internet, privind tutorialele: SigurOnline. Copiii , cât și părinții au rămas satisfăcuți.








joi, 6 iunie 2019

Cartea nu are vacanță

       E vară.   În văzduh plutește miros de flori și iarbă proaspătă . Prin livezi și grădini se coc cireșele , căpșunele, vișinile care ne adie cu dulceața lor.  Pe unele lanuri este pregătit fânul, pe alte locuri se prășesc câmpurile. Fiecare cu necazul lui.
         Doar la bibliotecă e liniște și pace. Aici poți să stai ziua întreagă : să joci dame cu amicii, să citești în liniște fără  să te deranjeze cineva, să stai la sfat cu prietenii pe rețelele de socializare.
 Este Vacanța cea Mare, iar Cartea nu are Vacanță.
         Citește, Copile, cât mai mult. Nu din motivul că ești obligat să citești, după curricula școlară, dar fiindcă e vară, iar Cartea te îmbie la zbor. Să stai de vorbă cu o Carte e foarte de folos, te înnaripează, te face mai deștept, îți dă exemple, te învață. Ușile Bibliotecii sunt permanent deschise pentru Tine, drag Cititor.








luni, 8 aprilie 2019

                                                  Istorie de success biblioteca publică Zorile.
                                                             Sănătatea Familiei în era digitală
       63 copii de 3-13 ani și 24 persoane de vîrsta a treia  pe parcursul anului 2018 și-au format abilități de igienă personală și au fost familiarizați cu preîntîmpinarea și  profilaxia diferitelor maladii frecventînd ședințele SMB –Replicare- ,, Sănătatea Familiei în era digitală.’’  Paetener:  Olesea Railean –asistent medical, gimnaziul , grădinița din localitate, CRIS ,, Speranța’’.
   Din  cauza informării reduse  și a  resurselor financiare mici, persoanele de vîrsta a treia nu se adresează la timp la medic. Din acest motiv biblioteca a hotărît să se implice la replicarea SBM ,, Sănătatea femeii în era digitală,, BP ,, M Eminescu Rezina.
  Am hotărît să începem  serviciul cu formarea abilităților de igienă a corpului la copiii de la grădinița din localitate . Au fost organizate 7  ședințe pe diferite teme:  Igiena cavității bucale, Spălarea corectă a mâinilor, Vitaminele în viața noastră,  Gimnastica de dimineață, la care au participat  35 copii de 3-6 ani.
    Apoi au urmat 6 ședințe : Viciile omenirii –Alcoolul și Fumatul,  Pericolul drogurilor –informează-te,  Primul ajutor în caz de trauma și allele -Grupul țintă - elevi de 9-13 ani.
Modulul 3 a fost organizat cu persoane de vîrsta a treia.  Informația  acumulată în urma  ședințelor : Tensiunea arterială, Glanda tiroidă,  Ochiul-structura și bolile mai des întîlnite,  Plantele medicinale cred că le v-a fi de folos în viață.  Oxana P., plecată la muncă în Germania de mai multă vreme, ne-a solicitat printr-un comentariu de la o ședință să o invităm și pe mama ei: ,, Invitați-o și pe mama , poate măcar de dumneavoastră v-a asculta , că pe noi nu vrea să ne asculte.   Am  învitat-o și pe Doamna Elena la celelalte ședințe.
    După ședința  ,,Ochiul –structura și bolile mai des întîlnite, mătușa Maria ne-a spus că are catarctă. Ș-a adresat la medic pentru  intervenție chirurgicală și  nu a fost admisă.  După ședință a înțeles mai bine ce  a avut în vedere medical, din ce motiv încă nu este gata de operație. Datorită ședinței:,, Glanda tiroidă,, o doamnă s-a adresat la medic. A fost diagnosticată cu cancer în prima stadie. A urmat intervenția chirurgicală. Acum se simte bine.
   Împactul SMB,, Sănătatea Familiei în era digitală” pentru bibliotecă 3 fotolii puf, atît de necesare pentru utilizatori
     Datorită  replicării SMB  am participat în luna iulie la o vizită de studiu la Biblioteca                            ,, Octavian Goga” Cluj, România. La întoarcere am organizat în bibliotecă 2 servicii noi: ,, Cu bebe la bibliotecă”  și,, Vreau să fiu un personaj de poveste.”

Galina Căruță,  Biblioteca publică comunală Zorile, Orhei. Tel. 0235-69708, e-mail bibliotecazorile@gmail.com,  Facebook Galina David-Căruță, Pagina Biblioteca publică comunală Zorile




luni, 18 februarie 2019

                                        Grigore Vieru - poet al veșniciei

A fost poet, acum e suflet... Într-o lume foarte sus...O mică călătorie imaginară prin biografia poetului--Victorină  și recital-  citire de poezie din opera sa.