vineri, 12 februarie 2021

           Grigore Vieru


O, Poet de-acasă, ram de-april la geam .

Eşti iubirea noastră, visu-acestui neam.

Iz de pâine caldă, este al tău vers -

Rugăciune sfântă, urmă-n univers...…

Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935, satul Pererâta, fostul judeţ Hotin, România, azi Republica Moldova - d. 18 ianuarie 2009, Chişinău) a fost un poet român originar din România, care a locuit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ulterior Republica Moldova. Grigore Vieru s-a născut  într-o familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru.

A absolvit şcoala de şapte clase din satul natal în anul 1950, după care a urmat şcoala medie din orăşelul Lipcani, pe care o termină in 1953.
A debutat editorial în 1957, student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de criticii literari. În 1958, Vieru a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creangă" din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie. În acelaşi an, i-a apărut a doua culegere de versuri pentru copii, "Muzicuţe", şi s-a angajat ca redactor la revista pentru copii ”Scînteia Leninistă”.

În 1960 se căsătorește cu Raisa, profesoară de română și latină, împreună avînd doi copii: Vieru-Teodor și fiul mai mic - Călin.

A fost redactor la revista Nistru, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Între 1960 şi 1963, Vieru a fost redactor la editura Cartea Moldovenească, unde i-au apărut şi două plachete de versuri pentru copii: "Făt-Frumos şi Curcubeul" şi "Bună ziua, fulgilor!". În 1964, publică în revista Nistru poemul "Legămînt", dedicat poetului Mihai Eminescu.

În 1965, îi apare volumul "Versuri pentru cititorii de toate vîrstele", pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret. Mai tîrziu, revista Nistru publică poemul "Bărbaţii Moldovei", cu o dedicaţie pentru "naţionalistul" Nicolae Testimiţeanu. Întregul tiraj este oprit, iar dedicaţia este scoasă.

În 1968 are loc o cotitură logică în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice "Numele tău", cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. Chiar în anul apariţiei, cartea devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate "Tudor Arghezi", "Lucian Blaga", "Brîncuşi", iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiş şi Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apar pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică.

În 1969, el publică "Duminica cuvintelor" la editura Lumina, cu ilustraţii de Igor Vieru, o carte mult îndrăgită de preşcolari, care a devenit "obligatorie" în orice grădiniţă de copii.

Un an mai tîrziu, editura Lumina publică "Abecedarul", semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru şi pictorul Igor Vieru. S-a dat o luptă aprigă de cîţiva ani pentru apariţia lui, luptă în care s-au angajat şi învăţătorii basarabeni, lucrarea fiind considerată naţionalistă de către autorităţi. Tot în 1970, apare volumul selectiv de versuri pentru copii "Trei iezi". La numai cîteva zile după apariţie, în urma unui denunţ, volumul este retras din librării pentru poemul "Curcubeul", în care s-a găsit "ascuns" tricolorul românesc.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întîlnirea cu redactorii revistei "Secolul XX".
În 1974, Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitaţie oficială din partea Uniunii Scriitorilor, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoţit de poetul Radu Cîrneci. În acelaşi an, apare volumul de versuri lirice "Aproape", cu ilustraţii color de Isai Cîrmu.

La sfîrşitul anilor '80, Grigore Vieru se găseşte în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale (inclusiv cîntecele pe versurile sale) avînd un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a basarabenilor. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular şi se află printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.) în care se votează limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.

În 1982 este lansat filmul muzical pentru copii "Maria Mirabela", al regizorului Ion Popescu, textele pentru cîntece fiind semnate de Grigore Vieru, iar în 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Anderesen.

În 1989, Vieru este ales deputat al poporului. Adunînd în jurul său pe cei mai populari interpreţi şi compozitori de muzică uşoară din Basarabia, poetul întreprinde un turneu în Moldova de peste Prut.

Un an mai tîrziu, Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru premiul Nobel pentru Pace.

În 1993, poetul este ales membru corespondent al Academiei Române.

La împlinirea vîrstei de 60 de ani, în 1995, Vieru este sărbătorit oficial la Bucureşti, Iaşi şi la Uniunea Scriitorilor din Chişinău. În acelaşi an, poetul este ales membru al Consiliului de administraţie pentru Societatea Română de Radiodifuziune. În 1996 este decorat cu Ordinul Republicii.

În 1997, Editura Litera din Chişinău lansează volumul antologic "Acum şi în veac", iar 3 ani mai tîrziu este decorat cu Medalia guvernamentală a României "Eminescu" - 150 de ani de la naştere.

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulaţie, în apropiere de Chişinău. La 48 de ore după accident, inima lui Grigore Vieru a încetat să bată, pe fondul unor politraumatisme multiple şi al unei poliinsuficienţe a sistemelor şi organelor.

 








miercuri, 3 februarie 2021

                  Citim împreună cu toţi utilizatorii bibliotecii.

   Azi în ospeţie la Biblioteca Publică au fost elevii cl.I-a, împreună cu profesoara Maria Dumbrava. Am citit cu voce tare unele proverbe despre carte, am citit  în glas ,, Pupăza din tei"de  Ion Creangă.                           Tehnologiile informaţionale astăzi sau odihnit, toţi utilizatorii au citit.

#BibliotecaPublicăZorile.



 









   

marți, 2 februarie 2021

       CITIM ÎMPREUNĂ

   Frumusețea și beneficiile cititului împreună cu copiii,  de la vârste cât mai fragede, pot schimba viața copilului Dumneavoastră.

   A citi împreună cu copiii este cea mai bună metodă de a-i obișnui să citească și singuri. Așa se cresc cititorii pasionați de lectură pe viață, nu cei ce citesc doar pentru că li se impune de la școală. Cititul cu voce tare este considerat cea mai importantă activitate pentru a dezvolta deprinderile necesare unei persoane pentru a se orienta uşor în viaţă.

Cititul este o artă și cei care au îndrăgit-o își dezvoltă imaginația, inteligența și orizontul de cunoaștere. De aceea, dragostea pentru carte trebuie să fie cultivată încă din fragedă copilărie.

Dacă îi citeşti copilului tău acasă, acesta se va descurca mai bine şi la şcoală. De exemplu, copiii care mi-au spus că au ore de lectură cu părinţii acasă par să aibă o putere de concentrare de durată mai mare. Cititul dezvoltă creativitatea şi abilităţile de comunicare, astfel încât copilul se va exprima cu claritate şi încredere. Copiii care citesc şi cărora li se citesc poveşti au un vocabular mai bogat şi abilităţi mai bune de scriere.                                                                                                                                                                                                Cititul poate fi distractiv şi interesant dacă îl transformi într-o activitate interactivă, punând întrebări în legătură cu povestea. Copilul tău poate juca diferite roluri, îl poţi întreba care este personajul lui preferat, dacă povestea anterioară i-a plăcut mai mult, sau îl poţi face să se implice  în alte activităţi, cum ar fi să indice anumite imagini din carte. Astfel, copilul dezvoltă încrederea de a-şi exprima propriile gânduri şi sentimente, lucru extrem de stimulant şi pentru discuţiile de grup.                                                                                                                                 Timpul petrecut citind împreună este de nepreţuit pentru relaţia dintre tine şi copilul tău, fiind un exemplu bun pentru el. Împreună, vă puteţi distra şi în acelaşi timp puteţi învăţa lucruri noi. De asemenea, cititul este un bun mod de a vă relaxa după o zi obositoare, petrecută fie acasă, fie la şcoală sau la serviciu. Vă puteţi bucura de o poveste bine scrisă, în mod special una pe care o ştiţi deja, astfel încât să puteţi citi pe rând câte o propoziţie fiecare.                                                                                                                                                                                  O poveste îi poate linişti pe copii înainte de culcare şi îi ajută să mediteze asupra zilei care s-a scurs, în mod special asupra lucrurilor pe care le-au învăţat la şcoală.

Cititul este benefic chiar şi pentru părinţi!

Cititul va avea efecte pozitive chiar şi asupra abilităţilor lingvistice ale adulţilor, sporind răbdarea şi făcându-te să uiți de stresul acumulat la serviciu sau acasă, ceea ce aduce mai multe beneficii asupra sănătăţii decât un pahar de vin sau timpul petrecut în faţa ecranului!