luni, 24 februarie 2025

 ,,Doi într-un fotoliu, sau 40 de ani împreună". Acesta a fost genericul sărbătorii organizate în ziua de Dragobete. 7 cupluri care sunt împreună de 40-45-50 ani sau întâlnit la biblioteca publică să-și aminească de anii tinereții, cum sau cunoscut, cum și-au organizat nunta, când au apărut primii copilași și desigur și primii nepoței. Căsătoria e un lucru foarte serios, pe care din păcate nu toate cuplurile îl duc pân la sfârșit. Viața în doi nu e o cărare presurată cu flori, uneori e dulce ca mierea, alteori e amară și cu multe lacrimi. Dar cu răbdarea, stima și ajutorul reciproc, ajungem împreună pân la adânci bătrânețe.                                                                                                                                                               Copilașii de la grădinița ,,Stejărel,, din localitate au venit să cu o surprivă muzical literară în fața buneilor și bunicuțelor. Iar elevii de la gimnaziul ne-au familiarizat cu obiceiurile și tradițiile de Dragobete au dansat, recitat versuri și au cântat cântece din tinerețea părinților și buneilor.

Legenda lui Dragobete ne spune:

    Dragobete a fost fiul unei tinere deosebit de frumoasă pe nume Dochia și al Duhului Muntelui. La nașterea lui Dragobete, copilul a avut patru ursite: zâna Primăvara, care i-a dăruit iubirea, prospețimea florilor și tinerețea fără bătrânețe, zâna Vara care i-a dăruit dulceața fructelor și căldura dragostei, zâna Toamna care i-a oferit un fluier pentru a-i înveseli pe oameni cu cântecele lui, iar cea de-a patra ursitoare, zâna Iarna i-a dat o îmbrăcăminte albă cu sclipiri de diamante. Dragobete s-a bucurat de toate cadourile ursitoarelor, îndrăgit și iubit de toată lumea, iar când a crescut mai mare, tatăl său Duhul Muntelui, l-a chemat sus pe munte, departe de toți și toate, unde picior de om nu călcase vreodată, pentru a proteja natura și animalele în locul lui, deoarece acesta îmbătrânise. Astfel Dragobete a învățat toate tainele vieții și ale naturii, transformându-se el însuși într-un duh al muntelui, protejând suflarea omenească și animalele totodată. Primăvara, Dragobete cânta la fluierul său primit de la ursitoare, cântecele sale auzindu-se de sus de pe munte. Se spune că oricine le auzea, avea parte de noroc și era înconjurat de iubire toată viața. Cu timpul, Dragobete s-a transformat în legendă, iar atunci când lumea avea mai mare nevoie să i se amintească importanța dragostei de sine și de celălalt, Dragobete apărea în vis și punea în sufletele oamenilor câte ceva din cadourile primite de la ursitoare. Se mai spune că atunci când copiii plâng, Dragobete apare la geam și nevăzut de nimeni, cântă din fermecat cântecele duioase de leagăn pentru ei, liniștindu-i.

 La înceerea sărbătorii Doamna Elena  Adomnița a venit cu o scisoare de mulțumire pentru soțul ei Vasile. Au trecut prin toate greutățile și au ajuns cu bine și la nunta de aur.

   Aduc mulțumiri cuplurilor: Adomnița Elena, Vasilii, Adomnița Maria , Vasili, Ogolenco Valerii, Vera, Țurcan Vladimir, Elena, Matragun Tamara, Victor, Dumbrava Maria, Nîrca Lidia, Didenco Tatiana, copiilor de la grădinița ,,Stejărel, gimnaziul din localitate,  APL, pentru participare activă la sărbătoare








.

miercuri, 5 februarie 2025

 Campania Națională ,,Citim cu voce tare împreună"

. Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Campania Națională: Citim cu voce tare împreună. Ediția din acest an va fi sub genericul „Citim împreună, gândim critic, alegem adevărul”, subliniind rolul lecturii în formarea gândirii critice și în combaterea dezinformării.

Cititul cu voce tare reprezintă fundamentul dezvoltării alfabetizării. Este cea mai importantă activitate pentru succesul cititului. Cititul cu voce tare demonstrează relația dintre cuvântul scris și înțelesul acestuia. Copiii înțeleg că toate acele cuvinte scrise spun o poveste sau transmit informații, invitându-i pe ascultători la o conversație cu autorul cărții. n momentul în care ajuți copiii să găsească și să facă conexiuni în povești și cărți îi ajuți de fapt să parcurgă mai ușor textele necunoscute. Există câteva strategii care pot ajuta copiii să înțeleagă mai bine ceea ce citesc. Printre acestea se numără și:

1. Corelarea cărții cu propria experiență de viață

2. Corelarea cărții cu alte cărți pe care le-au citit

3. Corelarea cărții cu anumite concepte universale

Cititul cu voce tare aduce numeroase beneficii:

📍Îmbunătățește dicția - Te ajută să articulezi cuvintele mai clar și să îți perfecționezi pronunția.

📍Crește încrederea - Te simți mai sigur pe tine când vorbești în public.

📍Consolidează memoria - Te ajută să reții informațiile mai bine.

📍Stimulează creierul - Activează zone ale creierului implicate în vorbire și înțelegere.

Îmbunătățește abilitățile de comunicare - Devii un vorbitor mai expresiv

La atelierul de lectură astăzi am călătorit în lumea poveștilor, cititind alături de părinți și bunei. Apoi am analizat personajele din povești, făcând comparație între ele. Am analizat povestea din punc de vedere: adevărat sau fals. Aduc mulțumire tuturor participanților la activitate. Bunicilor : Nîrca Lidia și Galinei Velcu, mămicei Nîrca  Natalia, profesoarei Maria Dumbrava și elevilor de la gimnaziul din localitate.