joi, 25 aprilie 2024

     Zilele trecute am efectuat o vizită de studiu la biblioteca raională,,Mihai Sadoveanu ,, din Soraca.



 Apoi am vizitat Cetatea Sorocii,




 și Monumentul  Lumânarea Recunoștinței.




 Multe impresii plăcute au rămas în amintire...Dar ne-a frapat cel mai mult mormântul Marelui sriitor Ion Druță....

Nu știu ce se întâmplă cu lumea din ziua de astăzi....Atâta răutate este în ea...Dacă un om creștin, un om destul de vestit prin operele sale, nu a încăput să fie înmormântat,  în acei vreo câțiva metri patrați care se află în jurul monumentului Lumânarea Recunoștinței. Despre ce fel de recunoștință este vorba, dacă scriitorul zace la scara a 100 de la monument, singur, ca un pusnic, ascultând doar foșnetul pomilor din jur și trilul păsărilor.....



joi, 21 martie 2024

 ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI.



   21 martie-Ziua Internațională a Poeziei

 Ziua Mondială a Poeziei are loc în fiecare an pe 21 martie, pentru a celebra capacitatea unică a poeziei de a capta spiritul creativ al minții umane. Aceasta a fost fondată în toamna anului 1999, de UNESCO, la Paris, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.În speranța de a promova poezia ca o modalitate de a comunica dincolo de granițe și diferențe culturale. Ziua Mondiala a Poeziei este și o formă interesantă de a promova pacea și dialogul intercultural, dar și de a oferi șansa unor limbi mai puțin cunoscute să fie auzite și admirate prin această exprimare artistică unică.

Poezia reprezintă una dintre cele mai pure reprezentări ale artei, ce folosește cuvinte pentru a stârni emoții și reacții. Practicată peste tot pe glob, poezia este o eliberare a sufletului, transpusă în vorbe. Astfel, pentru a marca importanța ei pentru oameni și spirit, a fost propusă Ziua Mondială a Poeziei. Poeți celebri, sau mai puțin cunoscuți; poezii scurte sau lungi, toți și toate au o sensibilitate aparte.

Cu acest prilej biblioteca publică Zorile a organizat un recital de poezie  la care au participat beneficiarii bibliotecii.




vineri, 15 decembrie 2023

     Programul Național Lectura Central, ediția a 6-a, 2023 este un Concurs național de lectură, organizat anual pentru utilizatori, susținut de Ministerul Culturii a Republicii Moldova, care derulează și în cadrul bibliotecii publice raionale, în perioada aprile-noiembrie 2023.

    Conform Regulamentului de organizare și desfășurare a concursurilor naționale, în cadrul Programului Național Lectura Central, numărul de concursuri și criteriile de evaluare, pot fi modificate în conformitate cu scopul și obiectivele specifice fiecărei ediții.

     Ediția a 6-a, a Programului Național Lectura Central-2023, anunță următoarele concursuri:

1.      Cel mai activ cititor;

Anul acesta am hotărât să particip la acest concurs și am avut succes.Utilizatoarea Mădălina Adomnița a obținut diplomă de mențiune și un mic cadou.

Dragi copii, citiți si participați la concursuri.




vineri, 29 septembrie 2023

 Proiectul Nocturna Bibliotecilor este o nouă abordare creativă a activității pe timp de seară/noapte a instituțiilor de bibliotecă în luna septembrie. Inițiată de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), campania națională a ajuns la a șasea ediție.

 Prin genericul „Biblioteca – sunet, imagine, culoare”, ediția din anul curent a „Nocturnei Bibliotecilor” a readus în prim-plan cartea, creativitatea, esteticul și frumosul, definind biblioteca ca un loc viu și vibrant, în care se întâmplă mai mult decât citirea și studiul, ci și interacțiunea culturală, exprimarea artistică, diversitatea de experiențe.

   Anul acesta am hotărât să fie mai deosebit. Am organizat concursul:,,Starturi vesele,, mult îndrăgit de copii. Am dansat să fie mult sunet, am citit în glas. Am încercat să confecționăm coșulețe din pănușă. Zâmbete, muzică , distracții și voie bună.








marți, 20 iunie 2023

   Tabăra de vară e în toi. Cu multă veselie și distracții. Săptămâna trecută în cadrul:Clubului de lectură am citit povestea:,,Ridichea fermecată" pe care am hotărât să o înscenăm. Am pregătit cele necesare, am repetat și azi ne-am prezentat în fața picilor de la grădinița din localitate, care ne-au întâmpinat cu drag.














miercuri, 14 iunie 2023

 Vacanța de vară e în toi. Cine dorește să se odihnească creativ este invitat de luni pănă vineri să se odihnească împreună cu noi.

La bibliotecă poți să-ți sărbătorești și ziua de naștere. Te așteptăm cu drag  la ,,Tabăra de vară".