vineri, 5 noiembrie 2021

    Mihail Sadoveanu.   NASCUT: 5 noiembrie, 1880



DECEDAT: 19 octombrie, 1961

NATIONALITATE: Română

CUNOSCUT(Ă) CA: scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician, om politic

La 5 noiembrie, 1880, în Pașcani, județul Iași, România, s-a născut Mihail Sadoveanu (născut după mama Mihail Ursachi). A fost un romancier, nuvelist, ziarist, eseist, poet, traducător, activist, funcționar public, politician român, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii române din primii 50 de ani ai secolului douăzeci.

A fost fiul lui Alexandru Sadoveanu, avocat de profesie și al Profirei Ursachi, țăranca din satul răzeș moldovenesc Verseni. Parintii sai nu erau casatoritisi au avut impreuna patru copii: Mihail, Dimitrie, Alexandru si Vasile. Paternitatea primilor doi a fost confirmata abia in anul 1891.

Intre anii 1892-1897 a urmat scoala primara la Pascani, unde l-a avut ca invatator pe Mihai Busuioc, cel pe care l-a transpus in povestirea "Domnul Trandafir". A continuat gimnaziul "Alecu Donici" din Falticeni. Impreuna cu un coleg, in timpul gimnaziului a incercat, fara succes, elaborarea unei monografii a lui Ștefan cel Mare, din lipsa de informatii.

In 1897 isi semneaza debutul cu pseudonimul Mihai din Pascani, la varsta de 16 ani, in revista bucuresteana "Dracu" cu schita "Domnisoara M din Falticeni".

Intre 1897-1900 si-a continuat pregatirea la Liceul National din Iasi si la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, insa cursurile au fost intrerupte la sfarsitul aceluiasi an, intorcandu-se la Falticeni. Incepe sa colaboreze la foaia "Viata noua" alaturi de Gala Galaction, N.D. Cocea, Tudor Arghezi s.a., semnand cu numele sau, dar si cu pseudonimul M.S. Cobuz.

In 1904, Sadoveanu se stabileste la Bucuresti, se casatoreste si va avea unsprezece copii. In acelasi an are loc debutul editorial cu patru volume deodata: "Povestiri", "Dureri inabusite", "Crasma lui Mos Precu", "Soimii", fapt pentru care Nicolae Iorga numeste aceasta perioada "anul Sadoveanu". Publica aproape 100 de volume, printre care: "Floare ofilita", "Apa mortilor", "Neamul Soimarestilor", "Tara de dincolo de negura", "Hanu-Ancutei", "Imparatia apelor", "Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda", "Baltagul", "Creanga de aur", "Locul unde nu s-a intamplat nimic", "Fratii Jderi", "Nada Florilor". Mihail Sadoveanu, a fost numit de catre Geo Bogza ”Ceahlaul literaturii romane”, iar de catre George Călinescu, "Stefan cel Mare al literaturii romane” datorita operei monumentala a carei maretie consta in densitatea epica si grandoarea compozitionala.

In 1910 este numit director al Teatrului National din Iasi. Publica volumele "Povestiri de seara" (la Editura Minerva), "Genoveva de Brabant", brosura "Cum putem scapa de nevoi si cum putem dobandi pamant" s.a. Colaboreaza la revista "Samanatorul", dar se va simti mai apropiat spiritual de revista de la Iasi, "Viata Romaneasca".

Editeaza in 1919, impreuna cu George Topîrceanu, la Iasi, revista "Insemnari literare". In decembrie, revista isi anunta incetarea aparitiei. "Viata romaneasca", isi porneste iar munca pentru cultura si folos. In editura revistei iesene publica volumul de nuvele "Umbre" si brosura "In amintirea lui Creanga", iar la "Editura Luceafarul", volumul "Priveghiuri".

In 1921 Mihail Sadoveanu, devine membru al Academiei Romane. In 1926 reprezinta Societatea Scriitorilor Romani, impreuna cu Liviu Rebreanu, la Congresul de la Berlin.

In 1928 apare povestirea "Hanul Ancutei", apartinand perioadei de maturitate a scriitorului, fiind un volum de 9 povestiri, o imbinare ideala a genului epic si liric.


miercuri, 27 octombrie 2021

 18-25 octombrie --,,Săptămâna de luptă împotriva Traficului de ființe umane"

  Pe parcursul acestei săptămâni Biblioteca publică a organizat diverse activități pentru public. Discuția:,,Pericolele migrației  ilegale,, cu beneficiarii CRIS,,Speranța", unde am vorbit despre cum sunt ademenite persoanele care pleacă ilegal la muncă peste hotare, promițându-le lucru legal și bănos, dar în realitate fiind vânduți în scavie.

,,Trafic de copii" a fost tema discutată cu picii de la grădiniță. Pericolul cunoștințelor cu persoane necunoscute, care pot ademeni copiii mici cu jucării și dulciuri, cu scopul răpirii lor.

,, Tu nu ești marfă" a fost tema discutată cu adolescenții. Pericolul cunoștințelor străine dar și celor apropiați, Situațiile care trebue să ne pună în gardă, Întrebările pe care trebue să le adresăm atunci când ni se oferă un loc de studii sau muncă peste hotare, adresele din internet unde ne putem informa.  Adolescenții au pregătit și un poster ,,Traficul de ființe umane" unde au expus destul de clar răspunsurile la  toate  întrebările apărute pe parcursul activității.






 






joi, 30 septembrie 2021

 Ziua Oamenilor în Etate.

    E toamnă... În jur miroase a gutui și mere coapte. Mustul dulce te îmbie cu mireasma lui...Frunzele de toate culorile cobor încet pe pământ. Păsările călătoare și-au luat adio de la aceste meleaguri și au zburat în țările calde, cu speranța ca primăvara să se întoarcă iar la cuiburile lor.

    Și nu întâmplător Ziua Oamenilor în Etate se sărbătorește Toamna. Căci și viața are Primăvara , Vara și Toamna sa,  atunci când puterile încet ne părăsesc, amintirile ne copleșază...

   Cu prilejul acestei sărbători CRIS,,Speranța,, în parteneriat cu APL și Biblioteca publică au organizat o sărbătoare de suflet pentru Persoanele în Etate. Prezent la sărbătoare a fost domnul Igor Panfil, Primarul comunei Zorile, care a venit cu un cuvânt de felicitare și cadouri pentru persoanele în vârstnice. Pensionarii au ascultat versuri și cîntece despre viața trecătoare, au privit scenete.






vineri, 17 septembrie 2021

Zilele Europene ale Patrimoniului ediția 2021 Promovăm personalitățile din localitate

     

 Alexandru Cravțov, fiul Nataliei și Serghei Cravțov, născut la 03.06.1981 în comuna Zorile, rn Orhei. În perioada studiilor gimnaziale (1987-1996) a absolvit Studioul Muzical Coral pentru copii din or. Orhei. După Gimnaziul Zorile, a plecat la studii la Colegiul de Arte din or. Soroca, catedra Dirijat Coral și Pian, după absolvirea căruia a fost angajat în calitate de profesor de canto în aceeași instituție. În perioada anilor 2001-2003 a fost solist al trupei muzicale autohtone Veronika Stolli & ReGaL, având concerte prin întreaga țară, dar și în România. A urmat o invitație la Studioul de muzică „Picături Muzicale” din or. Orhei, unde a activat în calitate de profesor de canto și producător. Colaborând strâns cu emisiunile televizate „De la 5 la 10” și „Tanti Ludmila Show” de la TV Moldova 1. În această perioadă a creat și a lansat proiectul „Stele în Oglindă”, la Palatul Național din Chișinău, în care au participat peste 100 de copii talentați din rn Orhei, dar și vedetele estradei naționale. În a. 2006 a revenit la Soroca, unde a fost invitat în calitate de prezentator la postul local de televiziune „SorTV”. În aceiași perioadă a activat și la Studioul Muzical „IVA-TON”. În a. 2010 a creat și a lansat Festivalul Internațional „Speranța-2010”, în care au participat copii din orfelinatele din R. Moldova, România și Ukraina. ( https://youtu.be/V2EaDQgcsXA ) În același an a primit invitație de la Postul Național de Televiziune „Moldova 1” pentru a fi prezentatorul emisiunii „Bună Dimineața”, timp de 3 ani a moderat această emisiune, după care a devenit producătorul aceleiași emisiuni. În a. 2019 s-a stabilit cu traiul în Elveția, unde colaborează cu Televiziunea „DiasporaTV” ( https://diaspora-tv.ch/ ), în calitate de prezentator, grafician și compozitor, scriind muzică pentru emisiuni și filme documentare, realizate de această televiziune. La fel, colaborează cu Orchestra Simfonică din or. Wil, care îi interpretează piesele. Este autorul proiectelor „Stele în Oglindă”, „Festivalul Internațional pentru copii – Speranța”, sound designer al jocului „Bears vs Vampires” (Toronto, Canada) (https://youtu.be/VCC7g1l7arw ), și continuă să scrie muzică instrumentală, combinând muzica simfonică cu instrumente electronice. Link la canalul său de YouTube : https://www.youtube.com/c/alexkravtsoffmusic

https://www.youtube.com/watch?v=c85NIkdQDNQ&fbclid=IwAR0kfk-7_Bp7NGpmlvd9BF0r0MhATYC-vuIm3kKJoENURKSXOTcALqcmNCY



Nici o zi fără lectură...

   Lectura...Ne dezvoltă gândirea, vocabularul, imaginația. Citind o carte ne implicăm în viața personajului, mergând cu el alături prin viața gândită de autor. Plângem împreună cu el, ne bucurăm de succesele lui, ne întristăm de nereușitele sale. Luăm unele învățăminte, și ne străduim să nu repetăm greșele lor. 
   Lectura cu voce tare din fragedă copilărie, dezvoltă capacitatea  copiilor de a asculta, a discuta cele citite, le formează abilități de dragoste față de Carte și Lectură





.
   

vineri, 27 august 2021

30 ani de independență

 Eu de vatra părintească nu mă pot lăsa,

Asta-i zestrea cea mai scumpă, care-o pot avea.

Pe cărări nu vreau să crească iarbă și mohor,

Dorul meu o să plivească, orice firișor.

Eu de cântec și de horă, nu mă pot lăsa.

Asta-i zestrea cea mai scumpă care-o pot avea.

Bunul , buna și părinții le-au păstrat cu drag,

Când dansăm cântă și sfinții pe acest meleag.

Astăzi Republica Moldova sărbătorește 30 ani de Independență. Am avut fericita ocazie ca Declarația de Independență să fie semnată și de consăteanul nostru Constantin Țurcan care a fost Deputat în primul Parlament al Moldovei.

Utilizatorii Bibliotecii Publice vin cu un omagiu pentru Țară și Grai.






joi, 26 august 2021

Podul de cărți

   ,,Cartea fără poveste" de Carolina Rabei, este oferită ca donație în cadrul acțiunii ,,Podul de cărți pentru copii între România și Republica Moldova", inițiată cu ocazia Zilei Limbii Române de Asociația OvidiuRo din România și Biblioteca Națională pentru Copii ,,Ion Creangă" cu spriginul Dedeman România.

Cartea este un omagiu minunat adus bibliotecilor, lecturii și poveștilor împărtășite, dezvoltă dragostea pentru cărți a utilizatorilor noștri. Copiii au citit-o cu mare interes. Aducem mulțumiri celor care au ajutat ca această carte să ajungă pe rafturile bibliotecilor.

 





 

marți, 27 iulie 2021

          Colecția de documente a bibliotecii publice a fost înnoită recent cu un lot de carte, achiziționată din fondul APL. Aduc mulțumiri  Aduc mulțumiri Administrației Publice pentru susținerea financiară iar utilizatorii îi aștept la lectură.

Cei micuți vor găsi alinare în povești, cei mai măricei își pot îmbogăți cunoștințele despre viața și activitatea unor animale, păsări, citind Aventurile unei pisici, a unui pui de urs și altele. 

  În ajutor programului școlar sunt benevenite ,, Lecturile verii" pe diverse clase. Iubitorii de aventuri au și ei cu ce se delecta:,, Casa secretelor" de Ned Vizzini.

Iar pentru adulți:,, Un bilet pentru Paris"Jojo Moyes

                              Irina Biner- Fluturi

                             Rachel Lippincott -La cinci pa;i de tine

                              Țîbuleac Tatiana --Grădina de sticlă

                               Dabija Nicolae  -Prima dragoste e totdeauna ultima

Vă aștept la lectură dragii mei.




vineri, 11 iunie 2021

Satul Zorile la 57 ani

  În data de 11 iunie anul 1964, printr-un Ucaz al Prezidiumului Sovietului Suprem al RSSM, s-a hotărât ca localitatea cu denumirea de,,31 Godovșcina Okteabrea " să fie întitulată- Zorile. De acum au trecut 57 ani. Satul a crescut, s-a dezvoltat. Este un sătuc tânăr, curat,  bine amenajat cu multă verdeață, gazificat, și apeduct.



   Cu acest prilej biblioteca publică a anunțat concursul de desene: ,,Satul meu în viitor". Lucrările participanților le vedeți mai jos.


























    Tabăra de vară s-a încheiat. 

Pe parcurs de 2 săptămâni un grup de copii din localitate, au participat la Tabăra de vară organizată de biblioteca publică. Copiii au citit cărți, au desenat, au învățat versuri, au jucat dame și jocuri la calculator, au jucat îndrăgitele scaune muzicale. A fost înscenată poevestea lui I.CREANGĂ Punguța cu 2 bani, care mai apoi a fost prezentată picilor de la grădinița,,Stejărel". Copiii au  participat cu plăcere și la concursurile anunțate. La final au fost înmânate diplome și mici cadouri. Aduc mulțumire copiilor pentru participare , părinților pentru susținere, APL pentru finanțare. Vacanță liniștită în continuare și multă sănătate.






marți, 8 iunie 2021

Tabăra de vară

                  Tabăra de vară e în toi. Un grup de copii de diferite vârste vin la bibliotecă pentru ași petrece timpul liber. Pe parcursul a două săptămâni, câte 3 ore pe zi, copii participă cu plăcere  la activitățile organizate. Citim cu glas tare, desenăm, jucăm dame, înscenăm povești, organizăm jocuri distractive, jucăm jocuri la calculator, învățăm poezii. 






                   

joi, 27 mai 2021

Ziua Europei

    La  9 mai este sărbătorită Ziua Europei. Cu acest prilej Biblioteca publică comunală Zorile a participat la un concurs de activități organizt de B.P.R.,,A.Donici "Orhei. 












marți, 25 mai 2021

Târgul Serviciilor de Bibliotecă

     Luni, 24 mai am avut ocazia să participăm alături de alte colege la Târgul Serviciilor de Bibliotecă, organizat cu prilejul aniversării de 120 ani de Lectură la Biblioteca Raională ,,A.Donici "Orhei.

  O zi plină de emoții, idei creative și aglomerație. Biblioteca a prezentat Serviciul:,,Ora poveștilor", povestea Ridichea fermecată. Am scos ridichea cu ajutorul spectatorilor, am cadonat mămicilor cu copii mici, cărți cu povești, am distribuit materiale promoționale despre importanța cititului și desene de colorat cu diverse personaje de poveste.