joi, 29 august 2024

 Fundația Progress, România a lansat Reţeaua Fetelor Neînfricate, un proiect ce va fi implementat începând cu luna aprilie 2024, pe o perioadă de 12 de luni.

Proiectul se adresează tinerelor cu vârste între 10-16 ani Derulat prin biblioteci publice sau şcolare, proiectul completează parcursul educațional al fetelor cu informații: educație pentru sănătate, căutarea identității, anxietate, comunicare asertivă, bullying, discriminare, cetățenie activă, independență financiară, meseriile viitorului, fake news și fact checking, încălzire globală, trafic de persoane și abuzuri sexuale asupra minorilor.

 La prima ședință, am ascultat sfaturile Doamnei Oana Niculae, medic specialist în psihiatrie pediatrică despre sănătatea corpului fetițelor de 10-16 ani și schimbările care survin la această vârstă.

 Apoi au urmat alte șesințe cu genericul: Anxietatea la adolescente. Anxietate -Stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., Despre metodele de depășire a acestei strări ne-a vorbit Dan Stănescu, psiholog, conferențiar universitar la facultatea Comunicare și relații publice SNSPA, România.


Ce este Identitatea? Cum ajungem să ne descoperim identitatea proprie? Acestea au fost temele pe care le-am studiat azi în cadrul Proiectului ,,Rețeaua Fetelor Neânfricate", împreună cu Lavinia Țânculescu Popa, Lector universitar și Doctor la catedra de psihologie a 2 universități.

Ce este bullying-ul?

Bullying-ul este o forma de comportament agresiv in care cineva agreseaza, hartuieste, persecuta sau intimidează in mod intenționat si repetat o alta persoana. Bullying-ul poate fi fizic, verbal sau sub forma unor acțiuni mai subtile. Implica un dezechilibru al puterii intre doua persoane, cel mai adesea copii. Persoana agresata este perceputa ca vulnerabila si are de obicei probleme in a se apăra singură, deși nu face ceva anume pentru a „provoca” agresiunea. Bullying-ul poate avea urmări periculoase asupra dezvoltării normale, atat a persoanei agresate, cat si a agresorului.

Există mai multe tipuri care pot să apară împreună sau izolat: verbal, fizic, emoțional ..

• Verbal constă în: jigniri, insulte, amenințări, porecle sau denigrare.

• Fizic constă în: bătăi, tras de păr, îmbrânciri, loviri .

• Emoțional: răspândirea de zvonuri, exluderea victimei din grupuri de socializare, încurajarea altor persoane să nu vorbească cu victima .

• Cyberbullying: comentarii negative online, mesaje de denigrare, trimiterea de mesaje abuzive .

 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu